Organiseer een Hackathon!

Ik help jouw organisatie bij het vinden van oplossingen voor problemen.

Wat is een hackathon?

De term hackathon is overgewaaid uit Silicon Valley. Tijdens een hackathon proberen deelnemers, meestal in groepen, om een oplossing te vinden voor een probleem. Deelnemers bouwen vaak een prototype waarmee het probleem wordt opgelost.

Waarom een hackathon organiseren?

Hackathons zijn enorm populair, en worden door veel verschillende organisaties georganiseerd. Met bijna net zo veel verschillende doelen. Het doel kan zijn om daadwerkelijk een probleem op te lossen, maar hackathons kunnen ook worden georganiseerd om in contact te komen met nieuwe werknemers. Zo organiseerde de AIVD/MIVD in 2023 een hackathon om mensen kennis te laten maken met het werk van de diensten.
Voor organisaties die werken aan een digitale transformatie kan het doel ook zijn om medewerkers in een kort tijdsbestek mee te laten denken over digitale oplossingen.

Hoe lang duurt een hackathon?

Er is geen standaard duurt voor een hackathon. Een hackathon duurt in de meeste gevallen één of twee dagen. Een hackathon organiseren kan gedurende de werkweek of in het weekend.

Een hackathon organiseren

Het organiseren van een hackathon lijkt misschien simpel, maar is in werkelijkheid een complexe taak. We beginnen met het einddoel. Is dat om studenten kennis te laten maken met jouw organisatie, of wil je echt een probleem oplossen?
Natuurlijk kan jouw evenement gericht zijn op bijvoorbeeld Python programmeurs. Maar in veel gevallen kan jouw doelgroep niet programmeren, of in ieder geval een gedeelte ervan niet. Het is dan zaak om deelnemers aan het begin van het evenement de tools te geven waarmee ze een uitdaging kunnen oplossen. Dat kan bijvoorbeeld met low-code of no-code tools.

Hoe ziet het programma voor een hackathon eruit?

Een hackathon wordt door ons altijd op maat ontworpen, aan de hand van de wensen van de opdrachtgever. Onderstaande geeft een idee van hoe een twee-daagse hackathon eruit kan zien:

Dag 1

09:00 – Inloop
09:30 – Keynote sessie en challenge
10:30 – Verschillende breakout sessies om low-code tools te leren
12:00 – Lunch
13:00 – Werken aan je oplossing
16:30 – Centraal de dag afsluiten
17:00 – Einde dag 1

Dag 2

09:00 – Inloop
09:30 – Welkom en energizer
14:00 – Aanvang pitches deelnemers
16:30 – Bekendmaking winnaar(s) + prijsuitreiking
17:00 – Einde

Hackathons in de praktijk

Botathon – bouw een robot in een dag

Samen met LIOF organiseerde ik een botathon om MKB-bedrijven kennis te laten maken met digitalisering. De deelnemers selecteerden zelf een repetitief bedrijfsproces binnen hun organisatie en bouwden vervolgens in een dag een robot om dit proces te automatiseren.
Een aantal weken voor de botathon woonden de deelnemers een inspiratiesessie bij, waar ze enkele voorbeelden van robots te zien kregen, en waar ook de criteria voor een goed proces werden uitgelegd (rule-based, repetitief, etc.)
Vervolgens selecteerden ze zelf een proces en bouwden ze een business case die de voordelen van hun robot beschreef.
Op de dag van de botathon zelf kregen ze in de ochtend een Power Automate Desktop training aangeboden en bouwden na de lunch hun eigen robots. Aan het einde van de dag had elke deelnemer zijn eerste robot gebouwd, die ze bij hun organisatie konden inzetten!

Jouw begeleider

Thomas Janssen

Aangenaam! Ik ben Thomas, en ik heb mijn carrière opgebouwd rond het opleiden van mensen in opkomende technologiën.

Op mijn YouTube kanaal maken jaarlijks meer dan een half miljoen mensen wereldwijd kennis met Python, Power Automate en Copilot.

Natuurlijk kun jij ook al mijn YouTube video’s kosteloos bekijken. Wist je dat ik daarnaast ook klassikale trainingen verzorg?

 

Wat mijn klanten vinden van mijn cursussen

Neem vrijblijvend contact op

Tom’s Tech Academy biedt trainingen volledig op maat voor jouw bedrijf – we maken graag kennis en informeren je over de mogelijkheden!