Skip to content Skip to footer

Citizen Development: de opkomst van de citizen developer

Het is geen geheim dat het steeds moeilijker wordt voor organisaties om goede IT-ers aan te trekken. Veel IT-afdelingen klagen over een tekort aan resources, terwijl de druk om digitaal te transformeren steeds groter wordt. Kan citizen development de oplossing zijn?

Wat is Citizen Development?

Citizen Development is the elephant in de room. En iedereen vindt er iets van. Juist daarom denk ik dat het goed is om te beginnen met de definitie van citizen development. Volgens de definitie van Gartner zijn er drie criteria waar een werknemer aan moet voldoen om een citizen developer te zijn.

Ten eerste bouwt een citizen developer applicaties of automatiseringen die door hemzelf of anderen worden gebruikt. Ten tweede mag de medewerker niet onderdeel zijn van de IT-afdeling. Als laatste is citizen developer geen titel of rol, maar meer een persona.

Citizen developers zullen in de meeste gevallen no-code of low-code tools gebruiken. Toch is dit geen criteria om te worden gezien als citizen developer.

Wat doet een Citizen Developer?

Een Citizen Developer bouwt applicaties of automatiseringen (bijvoorbeeld Robotic Process Automation bots). Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een Power Automate bot, of misschien wel een Mendix applicatie. Maar er zijn ook andere vormen, zoals bijvoorbeeld Business Intelligence of Data Science. In onderstaand overzicht zie je een aantal toepassingsgebieden van citizen developers. 

Applicatie development

Citizen Developers bouwen applicaties met low-code of no-code tools.

Automatisering

Citizen Developers automatiseren repetitieve bedrijfsprocessen met RPA en andere tools

Business Intelligence

Een van de bekendere vormen van Citizen Development. Denk aan het bouwen van dashboards met PowerBI

Data Science

Citizen Developers kunnen ook met data science en data analyse aan de slag. Een van de bekendere voorbeelden is Excel.

  • Wat zijn de voordelen van Citizen Developers?

Naast de al eerder genoemde voordelen, heeft citizen development nog een aantal voordelen:

  • Creëer ambassadeurs voor veranderingen: maar al te vaak is digitale transformatie vooral een droom van de CFO en de CTO. Hoe vaak bereiken dit soort programma’s de werkvloer, en spelen medewerkers er een rol in?
  • Creëer nieuwe carrièreperspectieven voor medewerkers: de gemiddelde tijd dat medewerkers bij dezelfde organisatie besteden wordt steeds korter. Jammer dat medewerkers buiten de organisatie meer perspectief zien voor hun carrière. Waarom geef je ze zelf niet een nieuwe uitdaging?
  • Minder tijd besteden aan kennisoverdracht: externe consultants inhuren om te automatiseren is vaak noodzaak. Toch is het duur; aan de ene kant vanwege de hoge uurtarieven, aan de andere kant omdat vanwege de noodzaak van kennisoverdracht. Stel je eens voor dat John die al vijf jaar bij Accounts Payable werkt zelf taken automatiseert? Kennisoverdracht is niet nodig, hij kent dit proces immers als zijn broekzak!

Tips voor een succesvol Citizen Development programma

Citizen development kan jouw organisatie veel opleveren, maar dan moet een programma natuurlijk wel succesvol zijn. Mijn tips voor een succesvol programma:
Training, training, ..

Medewerkers met een business achtergrond hebben helaas vaak niet genoeg aan een paar uur e-learning. Je zult serieus moeten investeren in een uitgebreide training.

Je hebt schaal nodig

Een goede training organiseren kost nu eenmaal tijd en geld. Een citizen development programma vergt governance, training en nog veel meer. En al deze factoren zijn nog duurder als er maar een paar ontwikkelaars worden opgeleid. Tevens wil je ook voorkomen dat alle opgebouwde kennis jouw organisatie verlaat.

Selecteer de juiste applicaties of processen

Citizen developers kunnen veel waarde toevoegen. Maar alleen als ze de juiste dingen doen. Processen of applicaties die kritiek zijn voor jouw organisatie, of juist erg complex kun je beter overlaten aan professionals.

Bespreek verwachtingen qua tijd

De meeste medewerkers hebben al een volle werkweek. Een citizen developer zal minstens een paar uur per week beschikbaar moeten hebben. Bespreek het overdragen van taken naar andere teamleden om tijd vrij te maken.

Selecteer de juiste medewerkers

Motivatie en enthousiasme zijn belangrijk. Maar helaas niet genoeg. Medewerkers hebben geen IT-achtergrond nodig, maar zullen wel tech-savvy moeten zijn.

Interesse in een Citizen Development programma?

Zelf heb ik meerdere Citizen Development programma’s getraind en begeleid. Interesse in een vrijblijvend gesprek over citizen development? Neem contact op!

 

Leave a comment