Skip to content Skip to footer

Power Automate: wat is het en wat kun je ermee?

Power Automate is een tool die onderdeel uitmaakt van Microsoft Power Platform. De tool maakt dus onderdeel uit van een groter platform, met tools zoals Power BI en Power Apps. Waar de meeste mensen wel bekend zijn met Power BI, is Power Automate een stuk minder bekend. Tijd om daar verandering in te brengen!

Wat is Power Automate?

Power Automate is een low-code tool. Net zoals de andere tools zoals Power Apps en Power BI die onderdeel uitmaken van het Power Platform. Dat betekent dat het gericht is op mensen zonder technische achtergrond. Je hoeft dus niet te kunnen programmeren om Power Automate te kunnen gebruiken!

Power Automate wordt gebruikt om bedrijfsprocessen te automatiseren. Er zijn twee verschillende versies van Power Automate: Power Automate Desktop en Power Automate Cloud. Wanneer je “Power Automate” hoort, wordt er meestal Power Automate Cloud mee bedoeld. In dit artikel zal ik de cloud versie Power Automate Cloud noemen om verwarring te voorkomen.

Bij veel applicaties (denk bijvoorbeeld aan Microsoft Excel) heb je een desktop versie en een cloud-versie en kun je zelf kiezen welke versie je gebruikt. Je kunt hetzelfde Excel bestand met zowel de desktop versie als met de cloud versie (in de browser dus) openen. Bij Power Automate is dit niet het geval. Power Automate Desktop en Power Automate (Cloud) zijn twee verschillende programma’s. Ze kunnen wel samen werken, maar het zijn echt twee aparte programma’s.

Wat is Power Automate (Cloud)?

Power Automate (Cloud) is een applicatie waarmee je zelf stromen (flows) kunt automatiseren. Een flow kan op verschillende manieren getriggerd worden. Bijvoorbeeld bij het ontvangen van een e-mail. Of gewoon elke maandag om negen uur.

Zoals je in de afbeelding ziet kun je in Power Automate ook beslissingslogica of lussen inbouwen (om door items te itereren).

Wat Power Automate extra sterk maakt, is dat je het ook kunt koppelen aan AI Builder. Met AI builder kun je op een laagdrempelige manier Artificiële Intelligentie gebruiken in jouw flows. Een (gescand) PDF bestand uitlezen? Bedragen uit een factuur halen? Het kan allemaal met AI Builder!

Microsoft Copilot in Power Automate

Eindelijk is het zo ver! Je hoeft niet meer uren te puzzelen om een flow te maken. Vanaf nu geef je Copilot gewoon aan welke flow je wilt maken, en bouwt Copilot automatisch een flow voor je. In onderstaande afbeelding zie je hoe dat in zijn werk gaat:

Het flow diagram aan de rechterkant van het scherm is gebouwd met deze simpele opdracht!

Wat kost Power Automate?

Power Automate is gratis beschikbaar, zowel voor particuliere klanten als enterprise klanten. Voor de cloud versie zijn er ook premium connectors beschikbaar, waarmee je kunt verbinden met specifieke applicaties (zoals Microsoft Navision bijvoorbeeld). Wie premium connectors wilt gebruiken betaalt hiervoor €14,- per maand.

Power Automate biedt dus tal van mogelijkheden. Maar er is ook een nadeel: het werkt alleen maar “in de cloud”. En dat terwijl veel bedrijven nog werken met desktop applicaties. Daar kan Power Automate niets mee, maar zijn broertje gelukkig wel: Power Automate Desktop!

Power Automate Desktop

Wellicht ben je bij Power Automate uitgekomen omdat je op zoek bent naar een Robotic Process Automation (RPA) tool? Eigenlijk valt alleen Power Automate Desktop in de categorie RPA. Power Automate Cloud is veel meer vergelijkbaar met tools zoals Zapier.

Power Automate Desktop is wel een RPA tool, en ook hiermee kun je “stromen” of “flows” bouwen om processen te automatiseren. Omdat Power Automate Desktop (PAD) op je desktop draait, kun je er dus ook desktop applicaties mee automatiseren.

Is Power Automate Desktop moeilijk om te leren?

Power Automate Desktop is een low-code tool, dus je kunt het gebruiken zonder programmeerkennis. Toch zal je, wanneer je het effectief wilt gebruiken, een aantal programmeerconcepten zoals lussen (loops), variabelen en als/dan logica moeten kunnen toepassen. Als je geen IT-achtergrond hebt kun je deze concepten wel leren, maar je zal er toch wat tijd in moeten stoppen. Gebruikers met een IT-achtergrond kunnen waarschijnlijk snel met PAD aan de slag.

Wat kost Power Automate Desktop?

Power Automate Desktop is geheel kosteloos, en als je Windows 11 hebt is het zelfs al op je computer geïnstalleerd! Wie nog met Windows 10 werkt kan het gratis downloaden op de website van Microsoft.

Toch zijn er ook voor de desktop versie een aantal functionaliteiten waar je een premium licentie voor nodig hebt. Om queues (een soort wachtrijen voor taken) te gebruiken heb je bijvoorbeeld een betaalde licentie nodig (€14,- per maand). Het unattended runnen van flows vraagt om een nog duurdere (Power Automate Process) licentie van €140,40 per maand.

Power Automate Desktop leren

Wil je zelf aan de slag met Power Automate Desktop? Dat kan met onderstaande video:

Leave a comment