Leren programmeren: waar begin je en welke programmeertaal?

Steeds meer mensen willen leren programmeren. Door de snelle groei van de techindustrie, met bedrijven zoals Google, Microsoft en Meta voorop en de snelle opkomst van Generatieve AI is programmeren populairder dan ooit! In dit artikel ga ik in op welke programmeertalen er zijn, zodat jij kunt kiezen welke bij jou past.

Is programmeren moeilijk?

Programmeren hoeft niet moeilijk te zijn. Of programmeren moeilijk is hangt voor een gedeelte af van welke programmeertaal je gebruikt. Er zijn programmeertalen die technisch moeilijker zijn omdat ze meer low-level zijn. Dat betekent dat je zelf moet bepalen hoe je dingen in het geheugen opslaat bijvoorbeeld. De programmeertaal Assembly is hier een voorbeeld van. De meeste moderne programmeertalen zijn een heel stuk gebruiksvriendelijker!

Natuurlijk is de complexiteit ook sterk afhankelijk van welke programma’s je bouwt. Wil jij voor je hobby wat zaken automatiseren in Excel? Of wil je complexe wiskundige berekeningen uitvoeren? Het tweede is natuurlijk in elke programmeertaal moeilijk.

Programmeren hoeft dus niet moeilijk te zijn.

Welke programmeertaal kies je?

Er zijn duizenden programmeertalen. En nog meer motieven van ontwikkelaars om een bepaalde taal te gebruiken voor een specifiek project. Daarom zal ik me in dit artikel beperken tot de meest populaire programmeertalen. GitHub brengt elk jaar een rapport uit over de populariteit van programmeertalen: Github Octoverse.

De programmeertaal die jij wilt leren hangt sterk samen met waarvoor je hem wilt gebruiken. Elke programmeertaal heeft zijn eigen specialiteit. Gebruik je een taal voor iets waarvoor deze niet ontworpen is, dan kan dat soms wel – maar resulteert dit over het algemeen in tragere software en zijn er weinig voorbeelden te vinden. Kies dus een taal die veel programmeurs gebruiken voor wat jij wilt!

Python

Volgens het GitHub Octoverse rapport de populairste programmeertaal van dit moment! Wist je dat Python in Nederland ontworpen is door Guido van Rossum? Maar schrik niet, Python wordt overal ter wereld gebruikt!

Als mensen mij vragen welke taal ze moeten leren adviseer ik meestal om met Python te beginnen, tenzij er een reden is om voor een andere taal te kiezen. Python is makkelijk om te leren, en kun je voor bijna alles gebruiken.

Deze taal is populair voor machine learning, data science en web design (met Django). Python is een generic-purpose language. Dat betekent dat je er bijna alles mee kunt, maar het is ook weer nergens heel goed in (met uitzondering van data science / machine learning). Hobbyisten bouwen er ook spellen mee, maar ik ken geen enkele professionele game die is gebouwd met Python.

Twijfel je welke taal te leren? Start met Python! Zelfs als je daarna wilt switchen zul je merken dat het makkelijker is een tweede taal te leren als je er al een kent.

JavaScript

Deze taal (niet te verwarren met Java!) is de tweede populairste programmeertaal van dit moment. JavaScript wordt veel gebruikt voor de ontwikkeling van websites, en dan met name de frontend. Ook backend development wordt tegenwoordig veel met JavaScript gedaan, zoek maar eens op Node.JS.

Wil je web ontwikkelaar worden? Dan maak je met JavaScript een goede keuze!

TypeScript

TypeScript is een soort uitbreiding van JavaScript. JavaScript heeft een aantal technische beperkingen die TypeScript oplost. Als je geïnteresseerd bent in TypeScript raad ik je aan om met JavaScript te starten.

Java

Java is al een wat oudere programmeertaal en heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Het voordeel van Java was vroeger dat het cross-platform is (het draait op elk besturingssysteem) – maar inmiddels zijn de meeste programmeertalen cross-platform.

Voor wie een professionele carrière wilt starten als software developer is Java (naast C#) een goede keuze! Het wordt veel gebruikt door grote bedrijven en er wordt enorm veel software mee gebouwd. Wel is mijn ervaring dat Java een stuk technischer is dan bijvoorbeeld Python, dus ik raad het hobbyisten niet aan.

C#

C# is vergelijkbaar met Java en wordt veel gebruikt door bedrijven die er applicaties mee bouwen. Ook is C# (spreek uit C Sharp) de populairste programmeertaal voor het bouwen van videogames. De taal kan gezien worden als Microsoft’s reactie op Java, en is helemaal opgebouwd rond het .NET (dot net) framework. Ook voor wie software wilt integreren met Windows en bijvoorbeeld Outlook is C# een goede keuze!

C++

C was een van de eerste talen die gebruikt werden, en is bijvoorbeeld gebruikt voor het programmeren van Microsoft Windows. De programmeertaal C is zelf niet object-georiënteerd, maar C++ is dat wel. Zie het dus als een uitbreiding van het populaire C. C++ wordt veel gebruikt voor het maken van applicaties en ook videogames.

Daarnaast zien we C++ vaak terug in embedded-systems. Dit zijn systemen zoals bijvoorbeeld een auto of een slimme magnetron.

PHP

De programmeertaal PHP kwam razendsnel op samen met het internet, en verdween ook ongeveer net zo snel. PHP wordt alleen gebruikt voor de achterkant van veel websites (dus de backend), voor de frontend is er JavaScript. Tegenwoordig is de taal een stuk minder populair, en grotendeels weggeconcurreerd door Python. Maar een groot gedeelte van het web draait nog steeds op PHP, dus de komende jaren zal er genoeg vraag naar PHP ontwikkelaars zijn.

Starten met programmeren

Wanneer je een programmeertaal hebt uitgekozen om te gaan leren is het tijd om aan de slag te gaan! W3 Schools is een goede website om mee te starten. Je vindt er tutorials waarmee je vrijwel elke taal kunt leren.

Starten met programmeren zonder dat je meteen allemaal software op je computer moet installeren? Kijk eens naar Repl.it. Deze website biedt een online omgeving aan waar je bijna elke programmeertaal kunt uitvoeren en direct het resultaat kunt zien. Perfect voor beginners die snel willen starten dus!

Wil jij Python snel onder de knie krijgen en leer je liever klassikaal? Overweeg dan een Python training.

Neem vrijblijvend contact op

Tom’s Tech Academy biedt trainingen volledig op maat voor jouw bedrijf – we maken graag kennis en informeren je over de mogelijkheden!