Skip to content Skip to footer

Wat is Microsoft Copilot, en welke Copilots zijn er?

Na de snelle opkomst van Generatieve AI, en de gekte die daarop volgde – begint GenAI nu langzaam volwassen te worden. Microsoft heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten – en lanceerde verschillende Copilots. Zij jij door de Copilots het bos niet meer?

Dat is ook niet gek, er zijn een groot aantal Copilots, allemaal met hun eigen voor- en nadelen, en sommige met een prijskaartje.

In dit artikel zoom ik in op de meest gebruikte Copilots.

Copilot in Edge / Bing

Allereerst is er Copilot voor Edge / Copilot voor Bing. Je kunt deze Copilot gebruiken door te navigeren naar copilot.microsoft.com. Wanneer je de zoekmachine Bing gebruikt en op het Copilot logo klikt (zie de rechter afbeelding met de groene pijl) kom je in een soortgelijke omgeving uit.

Een van de voordelen van het gebruik van Copilot voor gebruikers met een bedrijfsaccount is dat Microsoft “Commercial Data Protection” aanbiedt. Als je onderstaand groen vinkje bovenaan de pagina ziet staan betekent dit dat Microsoft jouw data niet gebruikt om modellen te trainen (en je data ook niet bekijkt). Particuliere gebruikers hebben deze optie standaard niet.

Met Copilot voor Bing/Edge kun je ongeveer hetzelfde als met ChatGPT. Je kunt prompts invoeren en teksten genereren of bijvoorbeeld samenvatten. Ook is er de optie om afbeeldingen te genereren.

Allemaal leuk voor de standaard gebruiker natuurlijk, maar wanneer je veel met Microsoft Office werkt zul je merken dat je continue data moet kopiëren en plakken van applicaties zoals Word en Outlook naar Copilot. Daarom heeft Microsoft ook Copilot voor Office 365 gelanceerd.

Copilot voor Office 365

Ben jij dagelijks bezig met Microsoft Office? Dan is Copilot voor Office 365 misschien interessant voor jou. Deze Copilot is namelijk rechtstreeks in applicaties zoals Outlook en Excel gebouwd. Copilot voor O365 heeft in Excel bijvoorbeeld toegang tot jouw data, en je kunt het gebruiken om formules of draaitabellen te genereren. Ik heb een heel artikel geschreven over Office 365, mocht je het interessant vinden.

Microsoft Copilot voor Office 365 komt met een stevig prijskaartje. Het kost €360,- per jaar – en je kunt het alleen per jaar afnemen (dus niet bijvoorbeeld per maand).

Copilot voor Office 365 bevat verschillende Copilots voor applicaties zoals Excel, Outlook, PowerPoint, Word en Teams.

Copilots voor specifieke business functies

Daarnaast zijn er ook een aantal Copilots voor specifieke business functies. Zo is er een Copilot voor Microsoft Dynamics (Business Central). Ook is er een Copilot beschikbaar specifiek voor medewerkers in finance.

Copilots voor specifieke rollen

Daarnaast zijn er ook nog Copilots beschikbaar voor specifieke rollen. De bekendste is denk ik wel GitHub Copilot. GitHub Copilot is gespecialiseerd in het schrijven van code, en is een hulpje voor ontwikkelaars.

Ben jij geen professionele developer, maar wil je toch zelf automatiseringen of applicaties bouwen met Microsoft Power Platform? Ook dan heeft Microsoft een Copilot voor jou: Copilot voor Power Platform.

Deze Copilot helpt je met het bouwen van flows in Power Automate (Desktop) en apps in Power Apps. Persoonlijk ben ik enorm gecharmeerd van de Copilot voor Power Automate. Voer een prompt in en Power Automate bouwt automatisch een flow voor jou (zie onderstaande afbeelding)!

Conclusie

Microsoft heeft enorm ingezet op GenAI. Als je bedrijfsdata verwerkt raad ik je aan om Microsoft Copilot voor Edge / Bing te gebruiken in plaats van OpenAI’s ChatGPT. ChatGPT heeft op zijn minst een slechte reputatie als het om het integer omgaan met bedrijfsdata gaat.

Of je de licentiekosten van Copilot voor Office 365 eruit haalt kan ik je natuurlijk niet zeggen. Je kunt met Copilot voor O365 tijd besparen, en kwalitatief misschien ook je werk beter doen (betere emails schrijven etc). Als je de kans krijgt om een licentie te proberen zou ik je dat zeker aanraden!

Leave a comment