De opkomst van de citizen developer

Het is geen geheim dat het steeds moeilijker wordt voor organisaties om goede IT-ers aan te trekken. Veel IT-afdelingen klagen over een tekort aan resources, terwijl de druk om digitaal te transformeren steeds groter wordt. Kan citizen development de oplossing zijn?

Wat is Citizen Development?

Citizen Development is the elephant in de room. En iedereen vindt er iets van. Juist daarom denk ik dat het goed is om te beginnen met de definitie van citizen development. Volgens de definitie van Gartner zijn er drie criteria waar een werknemer aan moet voldoen om een citizen developer te zijn.

Ten eerste bouwt een citizen developer applicaties of automatiseringen die door hemzelf of anderen worden gebruikt. Ten tweede mag de medewerker niet onderdeel zijn van de IT-afdeling. Als laatste is citizen developer geen titel of rol, maar meer een persona.

Citizen developers zullen in de meeste gevallen no-code of low-code tools gebruiken. Toch is dit geen criteria om te worden gezien als citizen developer.

Wat doet een Citizen Developer?

Een Citizen Developer bouwt applicaties of automatiseringen (bijvoorbeeld Robotic Process Automation bots). Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een Power Automate bot, of misschien wel een Mendix applicatie. Maar er zijn ook andere vormen, zoals bijvoorbeeld Business Intelligence of Data Science. In onderstaand overzicht zie je een aantal toepassingsgebieden van citizen developers.

Applicatie Development

Citizen Developers bouwen applicaties met low-code of no-code tools.

Automatisering

Citizen Developers automatiseren repetitieve bedrijfsprocessen met RPA en andere tools

Business Intelligence

Een van de bekendere vormen van Citizen Development. Denk aan het bouwen van dashboards met PowerBI

Data Science

Citizen Developers kunnen ook met data science en data analyse aan de slag. Een van de bekendere voorbeelden is Excel.

De ideale Citizen Developer

Met de low-code en no-code tools van vandaag kan vrijwel elke medewerker zelf robots of applicaties bouwen. Toch zien we in de praktijk dat bepaalde profielen een betere fit hebben met citizen development.

Wanneer een organisatie start met citizen development, zijn er een aantal zaken die je wilt bereiken. Ten eerste wil je dat medewerkers de tool snel meester zijn. Ten tweede wil je dat citizen developers ook na de initiële training applicaties blijven bouwen.

De praktijk heeft uitgewezen dat medewerkers die openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, en iets meer tech-savvy zijn, de tool sneller oppakken, maar ook na de training blijven ontwikkelen.

Medewerkers die meer moeite hebben met de training lukt het vaak wel om de oefeningen te maken, maar niet altijd om het geleerde in hun eigen werk toe te passen.

Ga dus op zoek naar:

  • Medewerkers die nieuwsgierig zijn naar nieuwe ontwikkelingen, en deze ook omarmen
  • Medewerkers die tech-savvy zijn (de betere Excel wizzards)
  • Medewerkers die van nature nadenken over hoe zaken sneller of beter kunnen

Wat zijn de voordelen van Citizen Development?

  • Creëer ambassadeurs voor veranderingen: maar al te vaak is digitale transformatie vooral een droom van de CFO en de CTO. Hoe vaak bereiken dit soort programma’s de werkvloer, en spelen medewerkers er een rol in?
  • Creëer nieuwe carrièreperspectieven voor medewerkers: de gemiddelde tijd dat medewerkers bij dezelfde organisatie besteden wordt steeds korter. Jammer dat medewerkers buiten de organisatie meer perspectief zien voor hun carrière. Waarom geef je ze zelf niet een nieuwe uitdaging?
  • Minder tijd besteden aan kennisoverdracht: externe consultants inhuren om te automatiseren is vaak noodzaak. Toch is het duur; aan de ene kant vanwege de hoge uurtarieven, aan de andere kant omdat vanwege de noodzaak van kennisoverdracht. Stel je eens voor dat John die al vijf jaar bij Accounts Payable werkt zelf taken automatiseert? Kennisoverdracht is niet nodig, hij kent dit proces immers als zijn broekzak!

Governance voor Citizen Development

Wanneer de term Citizen Development genoemd wordt, leidt dit vaak tot gefronste wenkbrauwen bij traditionele IT’ers. Niet zo gek natuurlijk, want: we hebben het altijd zo gedaan!

Traditionele IT’ers willen citizen development nog weleens koppelen aan shadow-IT, waar weinig toezicht op is en waar lage kwaliteit knutselwerk wordt gebouwd.

Of je daadwerkelijk shadow-IT creëert, en of je de IT-afdeling betrekt bij je programma bepaal je uiteindelijk zelf.

Mijn ervaring is, dat voor een succesvol programma op lange termijn veel governance nodig is. Deze governance geeft handvatten voor:

  • Wat wordt er gebouwd?
  • Wanneer wordt iets door een professionele developer gebouwd, en wanneer door een citizen developer/
  • Hoe houden we overzicht op alles dat er tot nu toe gebouwd is?
  • Wie onderhoudt gebouwde oplossingen?
  • Wie is er verantwoordelijk voor gebouwde oplossingen?
  • Hoe registreren we (en rapporteren we) de benefits van wat er gebouwd is?
  • Aan welke criteria moet een oplossing voldoen voor deze naar productie mag?
  • Zijn er aanvullende criteria voor oplossingen die door meerdere medewerkers worden gebruikt?

Door voor aanvang van een programma over deze zaken na te denken zorg je voor een sterk programma, waarin verantwoordelijkheid voor elke stakeholder duidelijk is.

Hoe start je een succesvol Citizen Development programma?

Citizen development kan jouw organisatie veel opleveren, maar dan moet een programma natuurlijk wel succesvol zijn. Mijn tips voor een succesvol programma:

Training, training, ..

Medewerkers met een business achtergrond hebben helaas vaak niet genoeg aan een paar uur e-learning. Je zult serieus moeten investeren in een uitgebreide training.

Je hebt schaal nodig

Een goede training organiseren kost nu eenmaal tijd en geld. Een citizen development programma vergt governance, training en nog veel meer. En al deze factoren zijn nog duurder als er maar een paar ontwikkelaars worden opgeleid. Tevens wil je ook voorkomen dat alle opgebouwde kennis jouw organisatie verlaat.

Selecteer de juiste applicaties of processen

Citizen developers kunnen veel waarde toevoegen. Maar alleen als ze de juiste dingen doen. Processen of applicaties die kritiek zijn voor jouw organisatie, of juist erg complex kun je beter overlaten aan professionals.

Bespreek verwachtingen qua tijd

De meeste medewerkers hebben al een volle werkweek. Een citizen developer zal minstens een paar uur per week beschikbaar moeten hebben. Bespreek het overdragen van taken naar andere teamleden om tijd vrij te maken.

Neem vrijblijvend contact op

Tom’s Tech Academy biedt trainingen volledig op maat voor jouw bedrijf – we maken graag kennis en informeren je over de mogelijkheden!